Bejelentkezés

Projekt leírás

talentum_jpeg

 

Út épül az önkéntesség által!

CSP-CSBO-15-C-23724

 

A Talentum Alapítvány által működtetett Csongrád Megyei Önkéntes Centrum a korábbi években jó pár alkalommal szervezett önkéntes programokat idősek és fiatalok között. Ezekről elmondhatjuk, hogy mindig egy kezdeti bizalmatlanságból, egymás nem ismeréséből indultunk, majd egyenesen felívelő pályán valósultak meg az önkéntes tevékenységek. A fiatalok és idősek között megvalósuló programok egészen egyszerűen sikerre vannak ítélve, csak nehezen és kevesen fogunk bele. Azt hisszük, hogy a fiatalok és az idősek világa távol van egymástól! Igaz is meg nem is! Vannak dolgok, amiben igen, de nagyon gyorsan és könnyen lehet hidakat emelni, és Önkéntes Centrumunk tapasztalata, hogy az önkéntesség által ez még könnyebben megy!

 

2015-ben egy új programot építettünk fel, speciálisan olyan fiatalokat kívántunk megszólítani az önkéntességre és az idősekkel való együttműködésre, akik valamilyen szakmát tanulnak, szaktudás van a birtokukban és így adott, hogy ezt a tudásukat adományozzák az idősek számára önkéntes akció keretében.

Az ötletet pályázat követte, a pályáztató érdemesnek találta programunkat, jó lehetőségnek. A feladat adottá vált: meg kell mutatnunk, hogy a fiatalok és az idősek között út építhető az önkéntesség által!

A program küldetése az „út építése” mellett: az önkéntes akció alatt a fiatalok és az idősek beszélgessenek egymással, az idősek meséljék el régi élményeiket, a fiatalok osszák meg új nézeteiket azzal kapcsolatban, amit épp az akcióban csinálnak.

Az iskolák: a Szegedi Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskola, valamint a Hansági Ferenc Vendéglátó Ipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola. A fiatalokat fogadó intézmények a SZKTT ESZI Tartós Bentlakást Nyújtó Idősek Otthona (Kálvária sgt.), valamint az Ősz Idősotthon.

A kezdetek: felkészítő alkalmakat valósítottunk meg a fiatalok számára, ahol trénereink non-formális módszereket használva szólították meg a fiatalokat, hogy együtt gondolkodjanak az idős korról, az idősekről. Közben ugyanilyen előkészületek zajlottak az idősotthonokban, az idősek szakember vezetésével gondolkodtak a mai fiatalságról, a fiatalok világát, és üzeneteket fogalmaztak meg, amit nagyon szívesen átadnának a fiataloknak!

„Figyeljenek a lehetőségekre, éljenek vele, amíg még fiatalok!”

„Figyeljenek a családjukra, mert egyszer minden elmúlik!”

„Sokat kellett dolgozni, de a munkát örömmel kell végezni!”

Ilyen és ehhez hasonló tapasztalatokat fogalmaztak meg a 70, 80 éves idősek, akik már nagy tapasztalattal, sok megélt élethelyzettel rendelkeztek és örömmel készültek, hogy ezt a fiataloknak elmondhassák, átadhassák!

A fiatalok és az idősek külön-külön zajló felkészítését egy közös előkészítés követte (sütivel, üdítőkkel). Itt a fiatalok elmondták, hogy szerintük, hogyan látják őket az idősek: lusták, buliznak, szemtelenek, hangosak, náluk mindig zajlik az élet, mindig akció van! Az idősek bólogattak, hogy hát igen, a fiatalok sokszor ilyenek tényleg, de azért az is igaz, hogy az időseknek már olyan nehéz látni azt az életvidámságot, egészséget, energiát, ami az ő életükben már csendesebben zajlik.

A felkészítések nagyon sikeresek voltak, már itt kiderült, mindenki nyitott a közös alkalmakra! Megindultak a tervezgetések, hogy mit is lenne jó együtt sütni, főzni!

 

Az önkéntes akciók:

 

  • 2016. április 12. Kálvária idősotthon és párhuzamosan az Ősz Idősotthon lakóit szépítették a kozmetikus tanulók.
  • 2016. április 19. a Kálvária idősotthon lakói számára: egészséges életmódról, táplálkozásról zajlott beszélgetés gumigyártó fiatalokkal.
  • 2016. április 20. az Ősz Idősotthon és párhuzamosan a Kálvária időotthon lakói szépültek fodrász  tanulók által.
  • 2016. április 21. Ősz Idősotthonban: főzés a szakács tanulókkal.
  • 2016. április 27. Ősz Idősotthonban ipari területen tanuló fiatalok az elsősegély tanulmányaikat osztották meg idősekkel.
  • 2016. április 28. Ősz Idősotthon: sütemények sütése cukrászokkal.

Az akciókat nagy-közös záró buli követte, ahol mindenki arról számolt be, hogy nem is gondolták, hogy ez ilyen jó lehet, hogy van mit beszélni egymással, hogy ilyen egyszerű az élményeket megosztani! A folyamatosan visszhangzó mondat mind a fiatalok, mind az idősek, mind a fiatalok részéről: „Szeretnénk még ilyet! Nagyon jó volt!”

A programról elkészült egy story-lap, amit a záró alkalmon adtunk át a résztvevőknek, valamint készült egy kisfilm, amit itt lehet megnézni!

 

Néhány idézet:

„10 évet szeretnék fiatalodni! Nagyon aranyosak voltak a gyerekek!”

Imre bácsi

 

“Megmutattam, hogy a friss paprika csutkáját nem kell kivágni, hanem egy mozdulattal ki lehet törni a szárát.”

Kati néni

 

„Nagyon örülnék, ha ezeket a fiatalokat meg lehetni találni. Szeretnék a vendégük lenni…!”

Julika néni

 

„Nekem mindenért meg kellett küzdeni. Örüljenek a fiatalok, hogy megkapják a lehetőséget és tanulhatnak.”

Hargitai bácsi

 

„Nagyon fontos és hasznos volt a program. A tanulók megmutathatták szakmai tudásukat nem steril környezetben. Hasznos volt a generációk közötti különbségek feloldása szempontjából.
Volt némi félelem a tanulókban, hogy milyen állapotban vannak az idősek.
A fiatalok tanulják a csökkent érzékszervű vendég fogadását. Ez a program remek gyakorlat volt, hogy átültessék a gyakorlatba a tanultakat. Ez azért is nagyon fontos, mert sokaknak nincs személyes tapasztalata, nincs idős ember a környezetében.”

Szimoncsics Jánosné Zsóka – Szegedi Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskola tanára
 

„Jó volt megismerni, hogy az idősek hogyan látják a világot. Szeretik a fiatalokat. Hasznos tapasztalatokat adtak át.”

Barbara - Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola

 

„Tetszett, hogy örömet tudtunk szerezni. Bízom benne, hogy hívnak bennünket máskor is.”

Evelin - Szegedi Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskola

 

Talentum Alapítvány:

„Jó volt látni és hallani a fiatalokat és az időseket, így együtt. Jó feladat volt összeszervezni a két célcsoportot, nagy élményként éltem át én is a programokat!”

Ciceri Melinda, program koordinátor

 

„Nagyon jó olyan dolgon dolgozni, ami mindenkinek hasznos, valóban előre visz, és valós eredményekkel, élményekkel szolgál! Az ilyen munka bármennyi munkaidőt megérdemel. Örülök, hogy Alapítványunk ilyen programot valósíthatott meg!”

Zsivkovitsné Gyenes Krisztina ügyvezető igazgató, Talentum Alapítvány

 

 

Köszönet minden diáknak, minden idősnek, minden tanárnak és az idősotthon dolgozóinak, akik a programban részt vettek, és köszönet a program támogatójának.

 

 

 

A projekt megvalósítását a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet támogatja!

 

 

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen